Kickstarter!

Det kommer stadig nye nettsider som kommer i vinden og alle hopper seg på. Mange av disse er gøye en stund, og så dabber det av. Facebook har jo kommet for å bli (en stund til) og mange andre har forsvunnet helt. Noen som husker blåkopien Qpsa?

Nå er det et nytt fenomen på nettet, nemlig Kickstarter. Dette er langt fra en ny sosial plattform, men det er noe som krever at mennesker deltar for at det skal ha noen verdi. Navnet er meget passende for hva det står for, nemlig å sparke noe i gang. Her kan (foreløpig bare amerikanske) idéskapere få hjelp til å få produktet eller ideen sin ut i live. Det som skjer er at de legger ut en slags søknad til deg som forhåpentligvis apellerer til deg slik at du gir dem penger for prosjektet sitt. Men du gir ikke bare pengene bort til noen; for i Kickstarter så er det lagt opp til at alle som bidrar også får noe igjen for pengene sine. Eksempelvis får du være en av de første som får produktet deres i posten, og det er jo nettopp derfor du ga penger til dem i utgangspunktet, for du likte produktet og ville gjerne se det komme i produksjon!

Selv om du støtter et prosjekt med penger så trekkes ikke pengene fra deg med en gang. Når noen setter i gang et prosjekt, har de vanligvis 30 dager på seg til å komme opp til et visst beløp, et beløp de må ha for å i det hele tatt få i gang produksjonen av ideen sin. I mitt tilfelle har dette ofte dreiet seg om brettspill. Designeren trenger et visst beløp slik at fabrikken ser det lønnsomt å printe kopier av spillet. Og de printer ikke uten penger. Hvis spillet får beløpet de trenger, så vil det – når tiden er ute – trekkes penger fra alle som har «forhåndsbestilt». Og etter en stund så får de produsert ideen sin, og du får belønning avhengig av hvor mye penger du har gitt.

Jeg skrev jo om Joulies her forleden. Det var et Kickstarter-prosjekt. Jeg ga et visst beløp, som gjorde at jeg fikk 5 slike bønner samt en filtpose å ha dem i. Andre belønninger var en spesialdesignet thermokopp og en boks og noe annet. Jeg valgte den billige løsningen, siden frakten til Europa var såpass dyr. Det er ulempen med prosjektet, de tillater kun amerikanske borgere til å starte prosjekt, så alt blir sendt derfra. Så jeg er er litt kritisk når frakten koster mer enn produktet. Eksempelvis kom D-Day Dice ut i Kickstarter-form. Jeg hadde veldig lyst på dette. Men spillet kostet $35, og frakta kostet $50… Da droppet jeg det. Men det var bare såvidt.

Sist fikk jeg Dragon Valley, et Tower Defense-brettspill. Et av de første, om jeg ikke tar helt feil. Det spilte vi nettopp i PG. Så fikk jeg Alien Frontiers, og venter på utvidelsen i løpet av neste måned. Dragon Valley ga jeg penger til i oktober i fjor, så det har tatt en stund før det ble produsert. Et spill som har tatt enda lenger tid er … kommer faktisk ikke på navnet engang. Et togspill. Men designeren har vært flinkt til å komme med oppdateringer på hvorfor det tar så lang tid. Det er produsert i Kina, og det har vært en del språklige misforståelser og mer til. Rolling Freight var navnet. Andre spill jeg har gitt penger til er Rise!, Glory to Rome Redesign, Pizza Theory og et iOS-spill som heter Star Command. Ellers ga jeg penger til dette prosjektet, som hvis eneste belønning for meg var et soundtrack og gleden av å se kunsten som ble muliggjort takket være meg:

Little Tybee – «Boxcar Fair» from Little Tybee on Vimeo.

Jeg syns Kickstarter er en spennende idé. Her får man mulighet til å lage prosjekter som vanligvis hadde krevd en lang prosess mtp å få dette produsert av selskaper, og heller gå direkte til forbrukeren, nemlig deg. Sjekk www.kickstarter.com og bla deg litt gjennom, så finner du helt sikkert noe du finner interessent.

Det aller siste prosjektet som har tatt helt sinnsykt av er prosjektet fra Double Fines eventyrspill med selveste Tim Schafer i spissen. De har så langt fått inn over 2 millioner, og de ønsket bare 400.000. Det tar jo kjempelang tid før spillet er ferdig, men det er gøy å være med på det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *