Syklister – veienes herre

Visste du at det finnes en gruppe som er unntatt trafikkreglene? Ja, de finnes, og du har helt sikkert sett dem – ja, kanskje er du en av dem!

Som barn blir vi oppdratt til å aldri krysse gaten før vi har sett om det kommer biler. Venstre, høyre, så venstre igjen. Dersom det er et lyskryss, vent på grønn mann. Vi må lære dette, fordi vi ikke vet om farene.

Etter hvert så vokser du opp, og får din første sykkel. Du kommer fortere fram og det er gøy! Så finner du ut at fortauene er tunge å sykle på, enten på grunn av dårlig veistandard eller fordi det går så mange mennesker i veien. Derfor bruker du veien. Der bilene kjører.

Men du kjører ikke like fort som dem. Nei, du sykler jo! Og på fortauet har du ikke lov til å sykle så fort som du gjør. Da går du selvsagt for det beste alternativet: veien.

Der sykler du pent og pyntelig foran sinte bilister som må sette ned farten og ikke klarer å kjøre forbi deg. De må vise hensyn, for de må ts skylden om noe skulle skje med deg. Og så kommer du til et lyskryss. Det lyser rødt.

Men de gjør ikke noe! Du sykler bare over til gangfeltet hvor ingen biler kommer mens lysene skifter. Jadda.

Skumle sjåfører i natta. Denne syklisten kun opplyst på grunn av lysbrytningen av bilen bak seg.
Plutselig er du der, og ser ikke personen som skal krysse veien.

Syklister er nemlig veienes herrer. Lovene kan byttes på, og later som om de trafikkvettreglene de lærte som barn ikke lenger gjelder for dem.

Jeg har hatt den erfaring glede å få med meg at en syklist ble stanset av politiet for å kjøre på rødt. Og det ble utskrevet en bot!

Kanskje syklister ikke er fritatt loven likevel? De er bare vanskeligere å notere seg rammenummeret idet de passerer ulovlig.

Er jeg noe bedre? Neppe. Men alle hater syklister i trafikken; selv syklistene.

6 kommentarer til «Syklister – veienes herre»

 1. Enig med deg, misliker sterkt syklister selv og har mer enn en gang måtte teste ABS’en på bilen fordi en syklist tar en 90 grader sving til venstre og ut i veien – uten å gi signal.

  Nå har det vel seg slik at en syklist som sykler – er bundet av vanlige kjøreregler som biler, men en syklist som triller sykkelen er å betrakte som en fotgjenger. De har like mye ansvar i trafikken som oss bilførere, men om det blir en kolisjon – så vet vi alle hvem som får skylden: bilisten.
  .-= Thomas A.s siste blog ..Utvikler på frifot med kreativt hjerneteppe =-.

 2. Typiske bilist-tanker 🙂 Har du prøvd å sykle i en by? Det er umulig å sykle på fortauet, da krasjer man bare i fotgjengere som verken går rett eller på riktig side. Mellom veien og fortauet er det høye kanter, så det er ikke bare å sykle opp og ned av kanten ettersom det passer. Det er livsfarlig å sykle i veien, så det er ikke noe vi gjør velvillig for å si det sånn. Syklister har nemlig ingen steder å være.

  Det er utrolig dårlig tilrettelagt for sykling i mange byer. Som syklist sparer man miljøet og samfunnet (helsemessig) – likevel må man nærmest sette sitt eget liv i fare hver gang man begir seg ut på hjulene.

  Jeg kjører også bil i blant, og ser også problemet fra bilistens side. Jeg synes likevel ikke du skal rette irritasjonen mot syklistene, men mot veiplanleggingen. Bedre forhold for syklister ville skapt færre bilister, færre køer, færre ulykker, bedre luft og bedre helse i befolkningen. Sykling er bare positivt for alt og alle (utenom for bilister), så gi oss en sjanse!

 3. Politiet i Oslo hadde nylig en aksjon hvor de bøtela en haug syklister som syklet på rødt, så syklister er absolutt ikke fritatt for loven, men det er ikke en like stor prioritet for politiet, heldigvis!

  Forøvrig enig med siste taler; veiplanleggingen er elendig, det er svært dårlig tilrettelegging for syklister, spesielt her i Oslo. I København ble det tidlig tatt hensyn til syklister da man skulle bygge ut veinettet, og der er situasjonen en helt annen. Men, kanskje blir noe gjort snart nå som man ser hvor enormt populært bysykkeltilbudet har vært.

  PS: Jeg stopper for rødt, stort sett. 😉

  PPS: Jeg kommer plutselig tilbake med en oppfølger i posten «Bilster – veienes herre…» på Norges viktigste blogg om alt som er hot og trendy.

 4. Bilist-tanker sier du? Joda, jeg har brukt mye bil, men de siste observasjonene har vært da jeg har benyttet kollektivtrafikk helt frem, med to-tre busser og hurtigbåt.

  Syklistene har eget felt på veiene der jeg ferdes, men de velger uansett å sykle på rødt og ignorere glatt bussene som blinker inn til busslommen på høyre side – akkurat der sykkelfeltet går.

  Jeg ble nesten påkjørt forleden dag av en syklist som ikke brukte noe form for lys/refleks. Jeg hadde grønn mann og så bilene stoppe. Gikk så over, bare for å se en syklist som ignorerte rødt og måtte styre skarpt unna for å ikke treffe meg.

  Helt enig at det kunne vært bedre forhold overalt, men akkurat her så er det ganske gode forhold.

 5. Jeg er ikke helt enig utsagnet om at bilisten alltid får skylden. Jeg opplevde nemlig å bli påkjørt av en Scooter (jada, det er ingen bil. jeg vet da det. poenget blir det samme…) som kjørte på rødt og meide meg ned, i 40 km/t, idet jeg krysset et fotgjengerfelt.

  Jeg endte opp sykemeldt i 2-3 uker, mistet jobben som jeg skulle begynne i den dagen, og måtte reparere sykkelen for 2000 kr.

  Dama på scooteren gikk fri uten verken skader eller utgifter. Forsikringselskapet nektet å dekke skadene mine, og da jeg kontaktet henne og hennes selskap var svaret at det var MIN feil. Fordi jeg satt på sykkelen da jeg trillet over fotgjengerfeltet…

  Jeg fikk til slutt medhold av riksadvokaten i Trondheim etter mange klager osv, men da var det gått så lang tid at forsikringselskapene ikke ville etterbetale meg uansett.

  Så det er ikke bare lett å være sykklist heller nei 🙁

 6. Ja, man vet jo fra tidlig av at man må trille sykkelen over gangfeltet. Det skumleste jeg vet er syklister som kommer i full fart ut fra en mørk gate for så å krysse gangfeltet i samme fart.

  Det er helt umulig å se de komme, og det er null forvarsel.

  Hvor lang tid hadde det da gått, Jigzaw?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *