Fototips: Å ta bilde i skumring uten stativ

Mr. Birger kom med et spørsmål om fototips. Ikke vet jeg om det var sarkastisk eller humoristisk, men det var ikke så dumt.

Når der er mørkt/skumring, kan det oppstå flotte motiver på selv de kjipeste stedene. Og du har ikke med deg stativ eller speilrefleksen! Skal man bare gi opp før man prøver? Selvsagt ikke.

Jeg ser for meg to scenarier. Det ene er bildet av selve lyset som såvidt er synlig. Hvis man ikke trenger å se noe av forgrunnen så trenger man heller ikke all verdens lukkertid. Eller stativ. Disse to bildene tok jeg uten stativ

Sinister magpie

Trees

Men, du vil kanskje ta bilde av forgrunnen? Da har du en liten utfordring. Her er noen punkter du kan bruke for å få det til:

  • Bruk blitz (vanligvis bare effektiv for opptil 5 meter).
  • Still opp ISOen. Det blir mer støy, men det blir skarpere enn ved lav ISO.
  • Hold kameraet stødig. Bruk en stolpe/tre/biltak eller lignende som midlertidig stativ.
  • Lyssensoren kan bli lurt av lys bakgrunn. Pek kameraet litt ned, og lås det(vanligvis ved å holde avtrekkeren halvveis ned), og pek på motivet igjen og trykk helt ned.

Jeg håper dette har vært til hjelp. Stativ er uansett en god idé når det er lite lys tilgjengelig. Nøkkelen er å holde kameraet (og motivet) helt stille.

3 kommentarer til «Fototips: Å ta bilde i skumring uten stativ»

  1. Har lest igjennom alle disse artiklene om foto nå, kjempebrae! Har lært mye av det, og skal definivt prøve de ut når jeg får anledingen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *