Fotobruk siden 2004

Fotografering er relativt nytt for meg. Jeg plukket opp hobbyen for litt over et år siden, og har siden ikke angret på det. Men med mange minner kommer et stort problem: backup.

Så jeg sjekka litt på bildene jeg har lagret digitalt. Det går faktisk bare tilbake til 2004. Før den tid har vært analogt, og da har jeg bare negativene og fremkallingene. Fra 2004 har jeg 40 bilder. Scannede fremkallinger altså. Ikke mye å skryte av.

Fra 2005 har jeg 284 bilder. Bilder jeg har fått kopiert av andre. Fortsat lite. Så baller det på seg etter hvert.

År Bilder
2004 40
2005 284
2006 2040
2007 4278
2008 8322
2009 5540

Det har økt kraftig de siste årene. Jeg henger etter litt i år, da det har gått altfor mye tid til hus og flytting. Men det er ingen tvil at billig lagringsplass og billig visning av bildene har vært av stor betydning for meg.

Og da gjelder det bare å få tatt backup av alle bildene. Fryktelig mange jeg absolutt ikke hadde behøvd å ta vare på, men å skille dem ut hadde tatt altfor lang tid. De fleste bildelagringstjenestene der ute tar ikke imot .RAW-filer, hvilket betyr at jeg må konvertere alle bildene fra i år.

Like greit for dem, da forskjellen på filstørrelsen pr. bilde er vesentlig, spesielt om de skal ta vare på hundre tusenvis av bilder, gjerne fler.

Det eneste jeg er bekymret for, er om bildene mine er trygge der. Har de backupløsninger i tilfelle brann?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *