Fototips: Når man trenger stativ

Vær glad i stativet ditt.
Vær glad i stativet ditt.

Det er hovedsaklig kun én regel som bestemmer dette: erfaring. Men for de av oss som ikke har erfaringen, skal jeg gi noen små tips til når man vil få bruk for stativ (også kjent som tripod) for å ta bilde.

Hvordan vite: Erfaring!

Selvsagt betyr objektivet mye for om dette er et behov der og da. Hvis du er såpass kjent med om et objektiv er lyssterkt eller ikke kontra andre objektiv du måtte ha, vet du nok allerede om du trenger stativ eller ikke.

Du kan prøve deg frem. Hvis kameraet sier deg at dette bildet krever 1/60 sekunds eksponering, er du i grenseland hvis du kun bruker hendene. Det skal veldig lite til å ødelegge bildet nå. Dette er gjerne i skumring, overskyet vær eller innendørs med mindre du bruker blits.

Kanskje du får lyst å ta et bilde med i såkalt HDR. Da er det meget gunstig å ha stativ for å unngå forskyvning i bildet.

Jeg pleier å sette min grense på 1/100 sekund for håndholdt bilde, da jeg klarer å holde kameraet ganske stødig. Spesielt om det er en situasjon som krever kjapp reaksjon, da har jeg ikke tid til stativ uansett.

Tips: Alltid ha med deg stativ!

Du kan være sikker på at den dagen du trenger stativ, så ligger det hjemme. Og når du tar det med deg, trenger du det ikke. Sørg derfor å alltid ta det med deg. Jeg må selv bli flinkere til det.

Foto: adarshr

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *