X-Men – Opprinnelsen

x-men-origins-wolverine

All the horrible things in your life… Your father, the wars, I can make all this go away. You can live knowing that the woman you loved was hunted down, or you can join me. I promise you will have your revenge.

– William Stryker

X-Men-filmene gjorde noe med meg. Filmer basert på superhelter var til nå bare helt ok. Batman-filmene byttet regissør og skuespiller like ofte som titlene, Turtles var folk i kostymer og Supermann-filmen var egentlig ikke særlig gøye. Jeg skal la være å nevne Electra og Daredevil.

Wolverine
Wolverine fra X-Men 3 over.

Alle hadde kule historier å bygge på. Historier om vanlige mennesker slik som du og jeg, som ved ett punkt i livet – bare på slump – får en form for superkraft; en kraft som kan redde mange liv.

Hvem av oss har vel ikke drømt hvis jeg kunne fly, skulle jeg vært verdens helt, eller hvis jeg kunne reist tilbake i tid, skulle jeg forhindret dødsfall i naturkatastrofer eller tilsvarende? Superkrefter ligger i oss alle, men vi må gjøre det på menneskelig vis – ved å gi det lille ekstra. Men det er ikke lett.

Derfor liker jeg filmer som X-Men. Superhelter med overnaturlige krefter. De kan gjøre det ekstraordinære som ellers er umulig. De kan gjøre en betydning i denne verden. Men i seg selv er det ikke nok. Det finnes selvsagt superskurker. Denne kortfilmen tar hvordan jeg ofte tenker, helt på kornet.

[flv:nemesis_288.mp4 500 288]
Se videoen 'Nemesis' over.

Men det er litt ekstremt å gjøre som dem. Jeg vil ha superkrefter. X-Men-filmene ga meg dette. Mange forskjellige former for styrke. Noen svakheter. Og skurker med andre superkrefter. Det som gjør X-Men spesielt, er at alle mutantene egentlig er skurker – sett fra myndighetenes side. Hvem skal man heie på? De vil det samme: bli godtatt.

Men hva skjedde med superheltene? De er hverdagsfolk slik som du og jeg, men verden er ikke klar for dem. Selvsagt fordi mange har disse kreftene, og noen er uærlige. Bruker kreftene til personlig gagn. Upopulært. Dette gjør disse filmene interessante for meg.

Én av disse heltene er Logan, også kjent som Wolverine. Han er tøff, nesten udødelig, har en uforklarlig metallstruktur gjennom kroppen sin, og sin fortid er total ukjent – selv for ham. I løpet av 3 filmer er det han som bringer handlingen videre. Han hater urett, og er ikke redd for å dø – kanskje ikke så rart.

Men vi får ikke vite hvor han kom fra, hvem han er. Bare hvordan han fikk metallet i kroppen og hvordan han mistet hukommelsen. X-Men: Origins kommer for å rette opp i dette. Vi får vite bakgrunnen til Wolverine. Jeg gledet meg masse.

Se traileren til filmen over.

I forbindelse med Thomas Moens konkurranse skriver jeg ikke en filmomtale denne gangen, men en litt mer utdypende artikkel.

Filmen var underholdende. Den beholdt stilen fra X-Men-filmen. Det mener jeg var bra. Den siste i serien var jeg mindre fornøyd med, men de korrigerte det nå. Logan har den samme humoren, den samme holdningen, men ikke de samme klørne. De er annerledes, mer menneskelig.

Han har opplevd borgerkrigen i USA, første og andre verdenskrig… Vietnam. Men underveis ser han galskapen i det hele. Og hva verre er; han oppdager noe morderisk i en som betyr mye for ham. Han forlater dette, og lever øde på et fjell i Canada med sin kjæreste – som en tømmerhogger.

Fra tegneserien
Fra tegneserien

Fortiden innhenter ham, og han trenger hjelp – motvillig. Veien dit er vanskelig. Han opplever mye brutalt og hjerterått. Man kan forstå hvorfor han har blitt slik han er i X-Men-filmene. Myndigheter hater han helhjertet, med god grunn. Men rettferdighet og tilgivelse betyr fortsatt noe for ham.

Jeg kan anbefale denne filmen for de som liker de andre filmene. Full av usannsynlig action, og du ser nok et par logiske brister. Men historien om mutanter er usannsynlig i utgangspunktet – det overlever man. Det er en god actionfilm uten for mye blod og gørr som visse andre filmer. Det handler jo ikke om blod og gørr, men god underholdning.

Hvorfor fortjener jeg å vinne konkurransen? Jeg skriver filmomtaler. Tjener ikke en slant på det, men jeg gir tilbake til publikum. Å få gratis visning av film på bakgrunn av omtalene hadde vært toppen av fjellet, men effekter hadde virkelig vært inspirerende.

Ja, det hadde vært fantastisk. André, vi trenger en omtale. Kom på pressevisningen av denne filmen! eller Her har du noen effekter å leke deg med til filmen kommer.

Synd at Filmweb faktisk har en iframe for å embedde filmen andre steder. Her kan du se filmen i fullskjerm hvis du vil, akkurat den samme som ovenfor:

[flv:/media/trailere/wolverine.flv /media/trailere/wolverine.jpg 500 265]
Traileren ovenfor bare i større format

Kanskje ikke sjakktrekk å kritisere konkurranseutlyserne, men det er min blogg og min mening. Håper de hører meg og gjør det til en enda bedre tjeneste.

Nemesis-filmen fant jeg her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *