Forskjellig oppfatning

Angrepsposisjon? Illustrasjon?
Angrepsposisjon? Illustrasjon? (CC av Sam Bowman)

Personlig erfaring er en ond og begrenset sirkel.

Oscar Wilde

Jeg ble inspirert til å skrive dette grunnet Hvorfor jeg blir redd når folk skriker av Mirakel. Jeg kom til å tenke på min egen oppvekst med en notorisk beryktet lærer – en lærer som var min klasseforstander.

Det sitter som støpt i tankene mine, bildene fra hans handlinger. Kasting av gjennomvåt svamp i trynet på den verste bråkmakeren så han falt ned fra stolen. Knekking av pekestokk da han slo den i kateteret av sinne. Kasting av elev, hodestups i en dør. Døren var påståelig myk, ifølge læreren.

Dette har jeg vært øyenvitne til. Andre historier fra venner tviler jeg ikke på. Foreldre trodde selvsagt ikke på oss.

Men likevel så likte jeg ham. Han var strukturert, visste hva han ville, og visste fagene sine. Han ga meg skryt og konstruktiv kritikk for det jeg gjorde. Han var morsom når alle samarbeidet.

Hans temperament var meget høyt, og det samme var hans blodtrykk. Ofte sykemeldt grunnet det. Møtte ikke opp på skoleavslutningen vår engang. Han skuffet meg virkelig, han var en mann med integritet, tross hans ukontrollerte raserianfall. Man kunne ha respekt for ham.

Ingen andre i klassen likte ham. Kanskje skolelysene gjorde; han var nemlig aldri slemme med dem eller de som var rolige. Utenom han som ble kastet i døra.

I dag er han pensjonist. Han har hatt stort inntrykk på livet mitt, og i dag vet jeg ikke om jeg liker ham eller ikke. Jeg husker godt de dumme og meninsløse tingene han gjorde. Jeg husker tårene fra mine medelever. Jeg husker lyden fra pekestokken.

Det er sånn jeg husker ham. Jeg lurer virkelig på hvordan andre husker ham. Var han misforstått? Lot han sin egen barndom gå ut over oss?

2 kommentarer til «Forskjellig oppfatning»

  1. Jeg snakket med søsteren min om denne læreren vi hadde, og hun hadde annerledes oppfatning enn meg. Hun husket han ikke som like sint som jeg gjorde. Tror det kan ha noe med hvor «tøff» man er, jeg har ihvertfall alltid vært mer sårbar enn henne. Ingen overraskelse at jeg var en av de som gråt. 😉

    Det er ikke slik at vi bør ha lik oppfatning av folk. Og ikke nødvendigvis samme oppfatning selv heller. Det viser nyanse å se flere sider av en person. 🙂

  2. Jeg er usikker på min lærer. Han var jo flink da han først gjorde jobben sin, men så var det de utbruddene som gikk ut over elevene.

    Viser i hvertfall viktigheten av gode lærere. De verste elevene hadde det tøft på skolen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *