Filmkritikere – forstå dem den som kan

<i>Bilde av Cayusa</i>
* La oss lage en stygg film, karer!

What a pisser.

– Ted Striker, Airplane

Du kommer ut av kinoen. Premieren er over. Du elsket filmen. Den svarte til alle forventningene. Dette er en klar sekser på terningen. Så kommer du hjem og sjekker nettet. Terningkast… 3?

Lesingen gjør det ikke bedre. Du er enige med alle resonnement, men ingen av konklusjonene. Så vi samme film?, tenker du – og sjekker overskriften én gang til. Jo, det stemmer visst, men kan det være mulig?

Én feil mange gjør er å lese konklusjonen – altså terningkastet – og lage seg en mening derifra. Jeg går ofte til konklusjonen først. Om jeg finner meg uenig, leser jeg teksten før jeg eventuelt gir min mening i debatten under.

Eksempel på dette er artikkelen min En UFO. Et UFO? hvor jeg prøver å finne svaret på kjønnskifte når U.F.O. blir omgjort til hannkjønn i overgangen til ufo. Første kommentar:

Hvorfor skule lille Jordkloden være den eneste planeten med liv i unniværset, det nekter jeg og tro.
Vi er ikke alene, tror det finnes vesner som er langt mer intligente en oss.Mulig disse UFOENE har noe Himmelsk over seg, hva med alle kornsirklene, hvorfor blir det stadig oppservert Ufo der hvor det foregår Krigshandlinger.Hvilket menneske klarer og få et fartøy opp i en fart av 12000 km? Dette sier vel alt.
Hilsen OVERBEVIST.

Her har hr. Overbevist ignorert all tekst i artikkelen og kun fått med seg denne: …det betyr ikke at jeg tror det finnes utenomjordiske vesener som besøker planeten vår. Prakteksempel på å trekke tidlige konklusjoner.

<i>Foto: Live Oftedahl/NRK</i> Birger Vestmo for P3s Filmpolitiet
** Birger Vestmo for P3s Filmpolitiet

Én filmanmelder jeg liker godt er Birger Vestmo fra Filmpolitiet. Hans filmsmak er ikke helt ulik min egen, men han har en del meninger jeg ikke kan se meg enig i. Men slik er det nå i filmverden – alt er subjektivt. Det man kan stole mest på, er når man vurderer målbar teknisk kvalitet av innholdet.

Man skal ikke ta et terningkast for gitt. Man må forstå bakgrunnen, og lære seg filmanmelderen å kjenne. Og ikke minst må man vite begrunnelsen til terningkastet – ved å faktisk lese anmeldelsen.

Filmanmeldere kommer ofte med merkelige terningkast. Hva mener jeg? Ett eksempel er Austin Powers: Goldmember hvor terningkastene varierte fra 1 til 5. Produsenten spilte videre på dette og plasserte terningkastene på VHS(gruff)-coveret, inklusive de dårlige. Da har man straks skjønt hva slags film det er, og hva man kan forvente. Et påfunn jeg støtter fullt.

Noen filmer jeg anser møkk har mottatt strålende kritikk. Hvorfor? Jeg tror jeg begynner å forstå. Jeg ser langt på nær så mange filmer som en proff kritiker, men jeg legger merke til uoriginalitet og repetisjon i filmer. Og når jeg først ser noe nytt, så fyrer jeg av med et godt terningkast. Jeg angrer ikke på den omtalen, men spørs om jeg hadde ment det samme om jeg bare så noen få filmer i året?

Vi har alle våre meninger om film og musikk, men ta ikke terningkastet for god fisk. Vit hva slags film det er, og vær klar over hva du selv liker. Og hvis du absolutt skal ta terningkastet i betraktning, finn ut hvorfor den fikk det kastet. Kritikere er eksperter, men ikke eksperter på hva du liker.

Oppdatering: Pink Panther 2 får kritikerslakt. Kan noen skjønne det, med Steve Martin og greier?

* Creative-Commons av Cayusa.
**Foto: Live Oftedahl/NRK. Brukt uten tillatelse. Fjernes ved forespørsel.

5 kommentarer til «Filmkritikere – forstå dem den som kan»

  1. Kritikerne er kunstverdenens parasitter. Når de feks rakker ned på en film går jeg og ser den, uten unntak. Den taktikken har sjelden eller aldri sviktet meg.

    Problemet for kritikere generelt er at de har en lsite emd regler for hva som er god film, gode bøker eller god musikk osv og avviker ikke fra det. Jeg har sett dem sitte der og krysse av på en obskur liste av «kvaliteter». Hvis ikke den stemmer så liker de ikke filmen/boken/musikken osv.

  2. Jeg ser meg ikke 100% enig i noen av dere. Klart, filmen er til for å underholde og informere, men som med alt man betaler penger for, så vil man absolutt ha noe igjen for det. Kritikere hjelper til for at du skal unngå å kjøpe dårlig underholdning.

    Men som jeg sa, så må man ta ting med en klype salt, og forstå seg på anmelderen. Jeg liker å skrive filmanmeldelser, og jeg leser gjerne andres. Og jeg tror de aller færreste som livnærer seg på dette har en sjekkliste – heller stikkordsnotater.

  3. He he, takk for tilliten, Andreas! Filmanmelderen jeg liker best, er meg selv. Akkurat som din beste filmanmelder er deg selv.

  4. Hei Birger, gøy at du stakk innom bloggen min. Tenkte bare jeg skulle poengtere navnet mitt: André 😉
    Ikke sjeldent jeg blir kalt ved feil navn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *