Omtale: Outlander (Film)

Outlander Poster

It kills men, beasts, everything. And it smells like death.

– Utlendingen

Endelig en film med høye produksjonskostnader som omhandler lille Norge år 709 etter vår tidsregning. Den forrige tilsvarende filmen jeg så var Den 13. krigeren med Antonio Banderas i hovedrollen, men den var litt skuffende med tanke på mytologien som ikke passet inn. Har Outlander klart det noe bedre?

Et romskip styrtlander på jorden, og i det skipet var det bare én person fra besetningen som overlevde. Han finner derimot ut at han ikke var den eneste overlevende skapningen fra skipet, da han har hatt med seg et monster fra en annen planet, som nå er sluppet løs i viking-Norge. Helten vår – utlendingen – går på jakt etter dyret, men blir selv fanget av en innfødt.

Utlendingen har blitt akseptert av vikinglandsbyen.
Utlendingen har blitt akseptert av vikinglandsbyen.

Alle er fiendtlige til ham, og gir ham skylden til at en nabolandsby er utslettet. Selvsagt må han bevise sin uskyld, og samtidig få dem til å forstå hvilken fare de befinner seg i, og at det er en faktisk drage de står ovenfor.

Så langt er det lite nybgringende i historien, og stort sett alt som skjer etter dette er mer eller mindre forutsigbart. Fra første stund når de begynner å stole på hverandre, kan man se hvem helten blir forelsket i, hvordan han på nytt får seg en familie, hvem som dør når og hvordan konflikten mellom to fiendtlige stammer løser seg ved en felles fiende.

Monsteret som vikingene selvsagt tror er Lucifer.
Monsteret som vikingene selvsagt tror er Lucifer.

Det var så lite nytt, faktisk, at jeg måtte himle med øynene av og til, da det ble for lite originalitet til å være sant. En kopp med Den 13. krigeren, en dæsj Beowulf-monstre, og et dryss Ringenes Herre-produksjon, så har du denne filmens oppskrift.

Jeg er kanskje litt krass, men når det endelig kommer en film fra Hollywood som handler om lille Norge, så forventer jeg litt resultater. Første feilen som ble gjort var selve plakaten, hvor jeg øyeblikkelig fikk et snev skeptisisme.

Jeg syns Outlander-plakaten var liten grunn til å glede seg.
Jeg syns Outlander-plakaten var liten grunn til å glede seg.

Denne filmen har du kanskje sett før, skjønner du. Bytt ut helten Kainan (James Caviezel) fra det ytre rom med araberen fra Den 13. krigeren. Bytt ut dragemonsteret med Grendel fra Beowulf. Til slutt kan du se for deg Stargate, der helten fra den teknologiske verden mister våpnene sine og blir tvungen til å bruke normale hjelpemidler for tiden han har havnet i.

[terningkast:11]

Det er nok en grunn til at den floppet i U.S.A. Har du ikke sett to av filmene jeg har nevnt, er det fortsatt håp for at du kan like Outlander bedre enn det jeg gjorde. Jeg for min del kommer ikke til å se denne om igjen med det første; det holder med én gang – og det var ok.

* bilder hentet fra imdb.com

3 kommentarer til «Omtale: Outlander (Film)»

  1. Jeg ble veldig positivt overrasket over denne filmen! Hadde forventet noe ala «Pathfinder» men istedet fikk man en helt brukbar fantasy/sci-fi film. Sammenliknet med andre vikingfilmer er denne langt over par. Jeg ble spesielt imponert over at man refererte til hvordan skandinavere kjempet mot Karl den Stores Frankerrike på den tiden, samt den vakre vikinglandsbyen man hadde bygget opp. Uansett; filmen er lagt til året 709, et tidspunkt vi egentlig har svært få historiske kilder fra, så det er helt greit for meg at man tar seg noen friheter.

    Grunnen til at filmen har floppet i statene er at den ikke har blitt satt opp på kinoer. Aner ikke årsaken; kanskje har noe av stinken fra «Pathfinder» ødelagt for denne filmen. Veldig synd mener jeg, men kanskje det går bedre for den når den slippes på DVD. Og den burde definitivt settes opp og gjøre det bra på kinoer i Skandinavia.

  2. Jeg har ikke sett Pathfinder, så kan ikke uttale meg om den. Men for meg så var Outlander en repitisjon av de nevnte filmene, og derfor uinteressant for meg.

    Men jeg har og skrevet at det er mulig å like denne filmen dersom man ikke husker for mye av noen av de filmene jeg har referert til.

    Jeg ønsker flere større filmer om lille Norge, men ikke på hvilken som helst bekostning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *