Omtale: The Day the Earth Stood Still (Film)

If the Earth dies, you die. If you die, the Earth survives.

– Klaatu

Et fremmedlegeme blir oppdaget i verdensrommet, og har en utrolig hastighet, samtidig som den ikke følger en normal bane påvirket av planetenes gravitasjon. Den har retning mot jorden, nærmere bestemt Manhattan, New York. En krisegruppe av de fremste vitenskapsmenn blir samlet fort, og får en kjapp gjennomgang av hva som venter dem slik at de kan finne en utfallsplan. Problemet er bare at de har knappe to timer på seg til å gjøre alt dette.

Det er vanskelig å fortelle for mye om plottet i denne filmen uten å avsløre for mye, men jeg skal gå så langt som å fortelle det vi allerede vet etter å ha sett traileren. Jorden får besøk fra det ytre rom i form av et stort sfære-lignende objekt som lander i Central Park. Militæret er samlet rundt denne kulen, og vår krisegruppe av forskere er tilstede. Romvesnet er et menneskelignende vesen som prøver å få kontakt med den ene forskeren, men en skyteglad/nervøs soldat avfyrer et skudd og treffer romvesenet så det havner i bakken. Skikkelsen rekker akkurat å forhindre at en gigantisk robot utsletter dem alle før han blir bevisstløs.

Helen Benson og Klaatu
Helen Benson og Klaatu

Senere (noen timer) tar skikkelsen form som et menneske ved navn Klaatu (Keanu Reeves). Forsvarsministeren og resten av den amerikanske stab er selvsagt paranoide, og vil få ut all informasjon som mulig fra Klaatu. Klaatu vil bare snakke med jordens ledere, men dette går ikke helt etter planen. Heldigvis klarer en av forskerne (Jennifer Connelly) å forhindre at han blir dopet ned, og prøver å hjelpe til så godt hun kan. Han har enorme krefter, og kan manipulere alt som er menneskelagd, og mennesker selv.

Hans påstand er at han kommer for å hjelpe jorden, og han ønsker ikke å skade noen. Nå kommer problemet mitt med plottet. Hvis jeg sier særlig mer nå, så avslører jeg for mye, samtidig som det kunne vært av interesse for å forstå hva dette handler om.

Man kan se at dette er en historie fra 50-tallet når man ser på hvordan tingene arter seg, og paranoiaen som var i den kalde krigen. Men alt er modernisert og kraftigere – spesielt de militære styrkene. Selv om historien er gammel, er temaet fortsatt aktuelt. Dette handler om menneskeheten, og menneskets evne til å endre seg under press.

Løper for å unngå dødens sverm
Løper for å unngå dødens sverm

Enkelte ganger kommer dette veldig godt frem, og selv Keanu Reeves imponerer litt med sine mangfold av ansiktsuttrykk. Dette er faktisk en film han passer inn i, ettersom rollen krever et følelsesløst ansikt som «oppdager» ting underveis, akkurat som han gjorde i The Matrix. Nå skal jeg ikke skryte for mye her, det er tross alt Keanu Reeves vi snakker om.

[terningkast:12]

Som en film om menneskeheten er den helt ok. Vi møter en trussel mot hele menneskerasen i sin helhet, og tiltak og ofre må til for å prøve å redde seg ut av situasjonen. Men samtidig faller den litt i fisk, da ting helt opplagt kunne blitt gjort på andre måter. Alt i alt en grei film, men jeg ville nok holdt tilbake anbefalingene en liten tanke.

6 kommentarer til «Omtale: The Day the Earth Stood Still (Film)»

 1. SPOILERWARNING! Hvis du skal se filmen, ikke les kommentaren med mindre du tåler milde avsløringer.

  Du bør vurdere en [Spoiler-box] som hos Behemoth evt en /spoiler spoiler spoiler/ tekst som skjuler teksten til man gjør en mouseover, jeg har sett dette på forum til f.eks. gamespot (eller var det gamestop/ gamereactor?) og det fungerer fett.

  Jeg er enig i omtalen langt på vei. De fremmedes «egenskaper» er temmelig rotete, jeg ble faktisk skuffet over at giganten var gigant til å begynne med, når dens egentlige, vanvittig mer effektive og «stealthy» form viste seg. Ok visuell skremselspropaganda er fett, men en høyt utviklet alienrase ville kanskje gått for å fjerne alle våpen ved metode #2? (sluttsekvensen)

  I tillegg kunne de gjerne kjørt metode #2 på alt menneskelagd og skadelig med én gang, slik at menneskene ble satt noen tusen år tilbake i tid, og DA se om menneskene tok lærdom av det som nesten er vår realitet i dag, med miljø, finans, ujevn fordeling av goder etc etc. De kunne OGSÅ gjort det de gjorde da de dro, og evt komme tilbake etter at menneskene hadde kverka hverandre, og reversert litt. Noe sier meg at de kunne klart det…

  Som du sier, det merkes at plottet er fra ’51 og kunne gjerne oppdateres litt mer, men det er likevel herlig befriende fra HollyDollyBangBoomwoods uendelige manuskvern.

  A

 2. Jeg har fått til spoiler-boks for innlegg, men kommentarer er litt annerledes. Men, legger en test her, så får jeg se etter hvert. Det blir i stilen

  [spoiler]Ånei, Bruce Willis var et spøkelsen hele tiden![/spoiler]

 3. Heh, det funker i hvertfall. Får bare håpe ingen leser RSS-feeden av kommentarer, da kan de fort bli skuffet 😛

  Hmm, funker det med bilder i spoiler, mon tro.
  [spoiler][img]http://www.extremefunnyhumor.com/pics/explicit%20nature.jpg[/img][/spoiler]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *