Nyttårsbilder

Mobilfoto nyttår til 2008
Mobilfoto natt til 2008

De som håper på en god avslutning, ønsker seg en vanskelig begynnelse.

– Emil Baschnonga

Bildet over ble tatt med min iPhone natt til 1. januar 2008, et halvt år før jeg fikk begynt med min fotointeresse. Bildet er fryktelig kornete, men det får med seg selve eksplosjonen. Men hvordan skal man ta bilder av fyrverkeri med et speilrefleks?

Jeg har ingen fasit på dette da jeg aldri har prøvd dette selv, men jeg må bruke det jeg har lært for å legge en plan for dette. Det kan vise seg å være fryktelig feil, for slik det er med månebilder, hadde jeg tatt fullstendig feil om jeg skulle brukt min kunnskap som basis for månebildene.

Det jeg kan gjøre, er å fortelle deg hva jeg forventer vil være riktige innstillinger på kameraet.

Jeg ser for meg to muligheter: lang lukkertid eller kort lukkertid? Begge har sine fordeler og ulemper. Men jeg vil anbefale stativ uansett for denne anledningen, da det er mangel på lys.

Hvorfor bruke stativ
Hvorfor bruke stativ

Lang lukkertid: Fyrverkeri varer gjerne i et par sekunder, og da vil man gjerne ha med seg hele sulamitten, og ikke bare begynnelsen. Lang lukkertid kan gi dette, men «rester» fra starten av eksplosjonen vil kanskje bli forstyrrende elementer mot slutten av eksponeringen.

+ Kan bruke lav ISO
+ Får med seg hele eksplosjonen
+ Får med seg omgivelser
– Omgivelsene kan være i bevegelse
– Eksplosjonen kan bli forstyrrende i seg selv
– Må bruke stativ

Kort lukkertid: Man får kanskje ikke med seg omgivelsene rundt. I bildet over fikk jeg med meg folket på bakken – og det er med på å skape helhet.  Man får kanskje bare med seg en del av eksplosjonen, men den vil i det minste være skarp, avhengig av blenderåpning.

+ Skarpe bilder
+ Kan kanskje unngå stativ
– Trenger høyere ISO
– Kan bli for mørkt

Jeg har som sagt ikke erfaring med dette. Så det er igrunn bare for deg å prøve deg fram. Begynn tidlig, selv på de kjedelige, mindre smellene. Se på resultatet, og se om du ble fornøyd. Prøv med lengre eller kortere lukkertid, lav eller høy ISO.

Lykke til, og gjerne kom med dine resultater i kommentarene under 🙂

4 kommentarer til «Nyttårsbilder»

  1. Lang lukkertid er det som brukes for å ta bilder av fyrverkeri, gjerne så lenge som opp til 30 sekunder! Av det jeg har sett får man ikke med forstyrrende elementer fra starten av eksplosjonen. Jeg prøvde det natt til 1. jan 08, og det virket veldig bra. Tok dessverre ingen bilder denne gangen pga mangel av bra kamera/objektiv.

    Fikk du noen bilder? 🙂

  2. maria: Takk takk 🙂
    Jeg fikk ikke særlig anledning til å sette opp noe stativ eller lignende, og utsikten der jeg var var begredelig. Håper du fikk bedre bilder enn det jeg gjorde 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *