Den viktige fotofaktoren

Av og til finner motivene deg
En alminnelig knaus ved en søppelfylling.

Tolkning er intellektets hevn over kunsten.

– Susan Sontag

Når det gjelder fotografi så hører man gjerne utsagn som du finner ikke motivene, motivene finner deg. Dette er selvsagt korrekt av og til, men ytterst sjelden så er det dette som er gjeldende. Hvis du ser på bildesamlingen til en profesjonell fotograf, så vil du se en jevn flyt av gode motiver. Tror du fotografen har hatt så mye flaks? Nei selvfølgelig ikke.

Uten å være for krass, så er det oftest de som tar bilder der og da som har slike utsagn. Men for hobbyfotografer og profesjonelle, så må man ut på jakt etter motivene, og gjerne planlegge litt. Jeg er langt fra profesjonell, men jeg begynner å bli fornøyd med enkelte av motivene mine med tanke på komposisjon.

Ofte må jeg tenke ut hvor jeg skal fange bildene, og da tenker jeg på flere faktorer som vær, lysretning og tid på døgnet i forhold til hva jeg ønsker å fange. Når jeg kjører bil, så kikker jeg på områder rundt, og prøver å se for meg hvordan det kan se ut under andre lysforhold, og noterer meg stedet i hodet. Kanskje jeg hadde dårlig tid der og da, eller at lyset rett og slett var feil.

I slike tilfeller så må man komme tilbake. Det kunne tenke seg at det stedet var godt egnet i soloppgang. Da må man sjekke værmeldingen og se om det er overskyet eller ikke den dagen man ønsker å dra ut. Neste dag står man opp tidlig, og er klar på stedet man vil ta bildet fra. Dette kan være spesielt utfordrende om motivet er langs en vei, da det ikke alltid egner seg å stoppe i nærheten for å forlate bilen.

Foto er en hobby, og hvis du ønsker å bli flinkere, så er det bare tre regler ting å huske: øve, øve og øve. Jeg syns det er gøy med foto, for man kan faktisk se progresjonen sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *