Bokeh

Bokeh - hva er det?

Det kommer alltid et øyeblikk da du må handle, på tross av din frykt, og hoppe ut i det ukjente.

– Helene Lerner-Robbins

I fotoverdenen er det mengder ord uttrykk som helt sikkert virker fremmed for deg. Jeg møter også en god del uttrykk som jeg aldri har hørt om tidligere. Men da er det bare én ting å gjøre: granske.

Helt fra begynnelsen kom jeg over en Flickr-gruppe som het Bokeh. Jeg skjønte ikke helt hva det var, men en rask titt på bildene ga meg en pekepinn på hva det hele dreide seg om. For å sitere Wikipedia*: en fotografisk betegnelse som refererer til områder som er ute av fokus, i et bilde produsert ved hjelp av et fotokamera.

Et greit – men ikke spesielt bra – eksempel er bildet på toppen. Selv om bildet har fokus på pærene i forgrunnen, er det lysene som er ute av fokus i bakgrunnen som fanger blikket, og det er dette som egentlig er motivet. Lysene i bakgrunnen er nemlig kantete, og de bør være sirkulære. Et bedre eksempel på dette er følgende bilde av Espen:

Random balcony bokeh (© Espen Dalmo)

Hvordan får man til slike bilder? Man setter gjerne blenderåpningen til å bli veldig stor, og nærmer seg fysisk det man ønsker ikke skal være ufokusert. Alternativt kan en telelinse brukes for å skaffe den samme effekten uten å være fysisk nærme motivet.

Jeg har beskrevet hvordan man styrer blenderåpningen i den andre fotoguiden min. Her er det bare å prøve seg fram og se på resultatet. Men poenget er å gjøre det som er ute av fokus til å bli det som utgjør bildet.

Det er vanskelig å forklare. Men en god plass for inspirasjon er Flickr-gruppen Bokeh Wednesday. Lykke til 🙂

* Wikipedia-artikkel pr. 16.des 2008

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *