Bli kjent med kameraet

Velkommen til denne første delen av fotoskolen for nybegynnere. Egentlig er dette ment for awesomephotoblog.com, men for å få en start for meg selv tenkte jeg å begynne å skrive på norsk for å ikke miste helt fokus, så denne og flere oppfølgingsguider blir å finne der over tid.

Men i første omgang, velkommen nok en gang 🙂 Denne guiden tar utgangspunkt i et enkelt Canon EOS350D-kamera, så det er en fordel om du har et Canon-kamera i det minste. Jeg kjenner ikke nok til Nikon eller andre merker for å lage noe tilsvarende for dem, dessverre. Så, la oss komme i gang! 😀

I denne delen skal vi gå over den grønne delen på bildet under, og et par definisjoner som ofte blir brukt i fotosammenheng. Ta det med ro, dette er veldig grunnleggende.

Symbolene på topphjulet

Oversikt over valgene
Oversikt over valgene. Trykk på bildet for større utgave.

Jeg har delt inn hjulet i 2 deler. Grønt er innstillinger for de som ikke kjenner kameraet sitt, og trenger å ta et bilde fort som mulig. Veldig fin å bruke om du skal låne kameraet bort i familieselskap eller lignende, så slipper du å skremme dem bort. Jeg kommer ikke til å fokusere på dette området senere, så la oss gå gjennom valgene, så vet vi hva de gjør.

Hurtiginnstillinger
1. Ta bilde uten at blitzen spretter opp.
2. Ta portrettbilde i dårlig lys.
3. Ta bilde av noe i fart.
4. Ta nærbilde. Skikkelig nærbilde. Også kjent som macro-bilde.
5. Ta landskapsbilde.
6. Ta portrettbilde, gjerne i god belysning.
7. Full automatikk. Bare pek og klikk.

Som du ser, så er det ikke veldig vanskelig å gjette seg til hva disse funksjonene gjør. Det disse innstillingene gjør, er å stille på blenderåpning, lukkertid, blitzbruk og kanskje ISO-hastighet. Alt i alt så trenger man ikke å tenke på noen ting, bare pek og klikk. Men dette går på bekostning av kreativitet, og resultatet blir ikke like godt som om det hadde blitt om du hadde vært på den gule siden.

Fototerminologi

I denne runden skal vi ta det veldig rolig, og bare forstå hva de forskjellige benevnelsene betyr.

 • Linse og objektiv: Disse finnes i objektivet som er festet på kameraet. Et objektiv består gjerne av flere linser, avhengig av størrelse og funksjon.
 • Lukkertid: Den tiden det tar fra du trykker ned knappen til bildet er tatt. Har du lang lukkertid, må du kanskje gå over til stativ for å klare å holde det stille nok. Bilder av ting i fart har kort lukkertid. Bilder med dårlig lysforhold har lang lukkertid.
 • ISO: Et ord som går igjen og igjen når det er snakk om digitalkamera. ISOen forteller kameraet hvor mye informasjon det skal ta imot. Eller enklere, jo større tall, jo fortere blir bildet tatt. Og da kan du tenke deg at jo kjappere ting går, jo mindre får man med seg. Her er noen kjappe regler å pugge. Prøv deg fram, og du blir vant til det:
  • Ta bilder i dårlig lys: Høy ISO
  • Ta bilder i godt lys: Lav ISO
  • Ta bilder av noe i fart: Høy ISO
 • Blenderåpning: Dette trenger du ikke tenke på om du holder deg på den grønne siden, men det må jo nevnes for sakens skyld. Blenderåpningen sier litt om hvor stort område som kan være i fokus samtidig, og det går på bekostning av lukkertida. Jeg kommer tilbake til dette i en annen guide.
 • Brennvidde: Dette trenger du heller ikke tenke på, men det forteller om hva slags objektiv du har. Hvis du har objektivet som fulgte med, kan du se etter f.eks. 18-55mm et sted på det. Dette er brennviddene som dette objektivet tillater. Bare tenk på det som zoom-nivå inntil videre.
 • Hvitbalanse: Avhengig av lys, så vil kameraet prøve å gjette seg til hva som er hvitt i bildet ditt. Dette påvirker hele bildet. Du har kanskje opplevd at du tar et bilde med kompaktkamera, og så blir bildet helt gult. Dette er fordi kameraet gjettet feil. Men dette kan endres på i etterkant.
 • Megapixler: Kort fortalt størrelsen på bilder. Dette tallet er antall punkter på bildet i bredden x punkter i høyden. Jo flere megapixler, jo større bilde kan man printe ut.
 • RAW: Bildeformatet. Dette bør du bruke, da beholder du mye informasjon i tillegg til bare bildet. På kameraet, trykk på meny. Velg kvalitet og deretter raw+L. Da får du bilde i både RAW og et format som gjør det lett å gå gjennom bildene på dataen etterpå.
 • AF/MF: Autofokus og Manuell fokus. Kan være greit å bare ha den på autofokus til å begynne med. Se bildet nedenfor. På midten av det finner du en rød prikk. Autofokusbryteren er rett til venstre for den.

Dette var en del, men det er nødvendig at du forstår hva de forskjellige tingene gjør. Så hvordan skal du klare å huske alt dette? Vel, det viktigste i første omgang vil jeg si er ISO og Lukkertid.

Komme i gang

Canon EOS 350D
Canon EOS 350D

Den beste metoden for å lære seg ting er å ta det bort fra papiret og bruke det i praksis. Så finn fram kameraet ditt og sett den på P. Ja jeg vet den er på den gule siden, men det går ikke å endre på ISO-verdien på den grønne siden. ISO-verdien kan endres på kjapt hvis du ser bak på kameraet blant knappene formet i en sirkel. Dersom du befinner deg på den grønne siden vil det ikke skje noen ting.

 1. Sett ISO-verdien så lavt som mulig (sikkert 100) og ta et bilde.
 2. Sett så ISO-verdien høyt som mulig, og ta det samme bildet.
 3. Prøv å merk deg hvor lang lukkertiden er, og se på resultatene.
 4. Prøv det litt fram i både lyse og ikke fullt så gode lysforhold.
 5. Hvis du er i dårlig belysning merker du nok at det tar tid å ta bilde, og det blir gjerne veldig mørkt. Still opp ISO og se om det utgjør forskjell.

Hvis du ikke føler deg klar for dette enda, ta det samme bildet flere ganger, men med de forskjellige funksjonene på den grønne siden, og se hva slags forskjeller det blir. Du må kanskje legge inn bildene på en datamaskin før du klarer å se forskjellen. Den lille skjermen er dessverre ikke god nok for slikt.

Lykke til, og ta gode bilder 😀

Én kommentar til «Bli kjent med kameraet»

 1. Dette kan bli en fin og informativ serie, fortsett med det! Kan folk som har problemer med bilder sende dem til deg for å få tips, kanskje cleanup hvis det er viktige bilder?

  A

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *