Speilrefleks – hvorfor det?

My new lens

Det er ikke nødvendigvis slik at et utrent øye vil se forskjell på to bilder av det samme tatt med speilrefleks og kompaktkamera.

– Magnus Blaker

Ja, hvorfor skal man egentlig ha et speilreflekskamera når man får så billige og gode kompaktkamera? Magnus Blaker i Nettavisen har skrevet en flott artikkel rundt akkurat det spørsmålet. Jeg anbefaler at du leser den, selv om den er ganske lang. Hvis du er litt lat, så tar jeg fram hovedpoengene her. Jeg trekker fram de positive egenskapene med speilrefleks først, og en kjapp oppsummering av kompakt etterpå. Blakers artikkel har dette mer detaljert.

Hastighet. Når man skrur på et kompaktkamera, så kan man begynne å telle sekundene før det er klart til å ta bilde med det. Og når det først har startet opp, så vil den bruke betraktelig med tid for å finne fokus, og deretter ta bildet. Veldig gøy når man skal ta bilde av barn som gjør noe morsomt akkurat der og da.

Et speilreflekskamera er klar til å brukes så snart du har skrudd det på, avhengig av merke og modell såklart. Og et speilreflekskamera kan gjerne ta 3-5 bilder i sekundet, kontra kompaktkameraets 1 bilde per 1-5 sekund.

Lysstyrke. De fleste objektiv til speilrefleks slipper inn mer lys enn et kompaktkamera tillater, og det betyr kjappere og mer korrekte bilder, spesielt når lysforholdene ikke er optimale.

Bildestøy. Også her kommer litt av forrige punkt inn, da støy gjerne er årsaket av for lite lys idet bildet ble tatt, eller for høy ISO-verdi. Veldig enkelt fortalt er ISO det som sier noe om hvor nøyaktig innholdet i bildet skal være. Jo mindre nøyaktig, jo kjappere bilder, og mer støy. Mens speilreflekskameraer har som regel mye bedre tolkning av høye ISO-verdier, og klarer å “fjerne” støyen. Dette er en egenskap som kompaktkamera gjerne mangler. Ta gjerne en titt på mobilbildene dine fra helgas kvelder, og se om du ser noe støy.

Utskiftbar optikk. Innledningsbildet ovenfor er kameraet mitt, utstyrt med det den gang nye 70-300mm-objektivet mitt. Jeg kan fritt bytte mellom det, og det objektivet som fulgte med kameraet, og det tar ikke mange sekundene. Med et kompaktkamera så er man låst til det samme objektivet hele tiden.

Det var en del begrunnelser på hvorfor man bør velge speilrefleks. Men hvis du ikke trenger det som står over når du skal ta bilder, så trenger du ikke speilrefleks. Og det er stort og tungt å bære med seg.

Så noen kjappe fordeler med kompaktkamera. De er små og billige. Alltid bilde på skjerm. På speilrefleks til i dag har det vært vanlig å måtte bruke søkeren (det lille glasshullet bak kameraet) for å ta bilder. Og ikke minst er det lett å bruke. Kjøper du et speilreflekskamera og bare bruker Auto-innstillingen kan du like gjerne la være. Det er mine ti øre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *