Super og duper-helter

superduperposter

With great power, comes great responsibility

– Ben Parker

Jeg var på Lauras Coffeebar i dag, og tok en kopp kaffe sammen med en cookie. Leste litt National Geographic før jeg begynte å overhøre en samtale. Vel, det var kanskje litt ovedrevent. De satt seg ned ved siden av meg og pratet høylydt, så det var umulig å ikke få det med seg. Temaet var uansett superhelter.

De hadde tydeligvis snakket om dette tidligere, og brakte inn andre personer som de hadde diskutert dette med, og var med andre ord dypt inn i et tema, så jeg fikk bare med meg det viktigste.

Uansett, superhelter er jo et artig tema. Noen helter er større og sterkere enn andre, mens andre helter faktisk er større enn de andre på et moralsk nivå. Alt ettersom situasjonen, egentlig.

superduperspider

Spiderman har blitt det han er på grunn av et tilfeldig bitt fra en genmanipulert edderkopp. Peter Parker som er Spiderman uten kostyme er en geek som ikke tør noen ting, og er et utskudd på skolen. Men som Spiderman har han superkrefter og tør møte de skumleste fiendene.

Mutasjon er et tema som ofte går igjen blant superhelter. Det er jo logisk at man blir superhelt hvis man f.eks står ved siden av en atombombe, og de radioaktive strålene muterer deg om til å blir stor, sterk, dum og grønn!… ? Hulken ble til slik i den originale tegneserien, mens de nye filmene har en litt annen bakgrunnshistorie.

superduperhulk
En gammel TV-serie om Hulken. Rart den sluttet å gå på TV…

Men det finnes også superhelter som ikke har blitt mutert, men baserer seg på teknologi. Eksempel på dette er jo Iron Man og Batman. Disse er vanlige (styrtrike) borgere med enorme ressurser til teknologi. Og plutselig en dag går det opp for dem at det kun er de som kan gjøre ting for å rydde opp i all elendigheten. Iron Man fikser riktignok opp i sin egen elendighet, mens Batman gjør det politiet ikke har lov til.

Men hva kvalifiserer en superhelt egentlig? Det kan jo ikke være styrken eller spesielle egenskaper alene. Selv superskurkene har jo egenskaper utenom det vanlige, men disse gjør jo ikke akkurat det som er godt for menneskeheten – heller tvert imot. Er Iron Man en superhelt? Han rydder jo egentlig bare opp i sitt eget rot. Jeg har ikke lest serien, men det er det inntrykket jeg fikk av filmen. He-Man er vel heller ingen superhelt, han lever jo i et univers hvor alle har superkrefter av et slag. Også Care-bears kan umulig være helter, men det har en kraftig regnbuemagesuperkraft!

superduperbatman
Batman
superduperironman

Iron Man

superduperheman
He-Man
superdupercarebear

Care Bears

Siden personen skal være en helt, må det definitivt være fordi han eller hun gjør noe som er godt for samfunnet, uten å ha noe spesielt å tjene på dette. Apropos hun, så er det veldig få kvinnelige superhelter der ute. Er det kanskje ikke et stort apell? Kvinner med store muskler?

A hero is an ordinary individual who finds the strength to persevere and endure in spite of overwhelming obstacles.

– Christopher Reeve

Batman gjør samfunnet en tjeneste ved å selv gå inn for å rydde opp blant kriminaliteten. Men det er langt i fra etisk det han gjør. Han er en rebell og gir blaffen i loven, ikke et godt forbilde akkurat.

Hulken er vel heller ingen superhelt. Han bare knuser alle som angriper han. Tilfeldigvis er dette skurker, så kanskje han redder seg i land da.

Iron Man – i følge filmen – retter kun opp sine egne feil, og vil fjerne truslene der hans våpen har havnet i gale hender. Ellers er han ganske arrogant, og gjør lite for å rette opp i kriminalitet.

Wikipedia har en lang artikkel om superhelter. Jeg har ikke orket å lese noe særlig om dette selv (latsabb! – red.), men feel free og gjerne si hvem du mener er og ikke er superhelt :). Link.

2 kommentarer til «Super og duper-helter»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *