Sinnataggen i trafikken

sinnataggen_stor

Når gryten koker, kommer bunnfallet opp til overflaten.

Herman Wouk

Jeg kom over denne artikkelen i Nettavisen, og det ga meg et ønske å kommentere dette ytterligere, jeg er jo ikke akkurat en fremmed i trafikken.

Det punktet jeg ser meg sterkest enig i, var mangel på bruk av blinklys. De er der faktisk for å fortelle de rundt deg hva du har planet om å gjøre i veikrysset. De vet faktisk ikke hva du tenker rent telepatisk – helt sant.

bilkryss 

Ok, litt tett mellom bilene i illustrasjonen, men hjelper å illustrer poenget. Endelig kommer det en åpning. Men dessverre; bilen fra venstre står i veien, men svinger inn til høyre! uten å blinke, og jeg mister åpningen! Da blir jeg sinna!

Det andre punktet er biler som ligger som klistret inntil ræva di. Spesielt er dette ille med lastebiler, og det eneste som får plass i bakspeilet er nummerskiltet, og jeg kan skimte nummerskiltet som står på årsavgiftsoblaten også. Sant nok jeg blir ikke sinna her, nærmere frustrert og litt redd. Hvis jeg må bråstoppe er jeg død. Så fort gjort er det. Lastebiler bruker alltid 1 sekund før bremsene begynner å virke etter sjåføren har trykket ned pedalen, og det er jo gjerne 1 sekund etter jeg har bråbremset. Og min personbils bremselengde er betraktelig kortere enn lastebilens.

truck_vs_car_crash
Dette er riktignok front-front, men ser lastebilen skadet ut?

Og da blir jeg sittende og stirre i speilet hele tiden, et lite håp om at lastebilen har svingt av, fått motorstopp – hva som helst for at den skal holde avstand. Men som oftest så ser jeg bare et nummerskilt. Skal dette bli det siste jeg seg i livet?

Ingen kan tenke klart med knyttede never.

George Jean Nathan

Hvis jeg ser en lastebil som ligger 1 sekund bak en mindre bil i høy hastighet, ringer jeg 02800 for å informere politiet om dette. Jeg ser ikke på det som sladring – jeg håper at andre gjør det med drittsekkene bak meg.

Her er min rekkefølge over ting som irriterer meg i trafikken:

  1. Bilister som ikke bruker blinklys
  2. Bilister som holder for kort avstand til forankjørende
  3. Bilister som kjører saktere enn fartsgrensen
  4. Bilister som sniker i køen
  5. Dårlig veistandard
  6. Bilister som kjører for fort
  7. Bilister som snakker i mobiltelefon uten head-set

Dårlig veistandard gjør meg ikke irritert, bare fysisk sliten. Det krever såpass konsentrasjon over lengre tid at jeg blir trøtt, og må etter hvert ta flere pauser enn jeg egentlig har tid til.

Saktekjørende bilister er fryktelig ille i kombinasjon med dårlig veistandard. Da er det null mulighet å kjøre forbi, og ofte er disse sjåførene så usikre på seg selv at de bremser for alt. Bilsyk der bak, sa dere?

Sniking kan gå, men det spørs hvor. De som sniker for å komme fram 5 biler, bare for å gjøre innsnevringspunktet der framme litt tregere – det irriterer meg.  Hvis de gjør det uten å påvirke flyten er det ikke så ille for meg.

Punkt 6 og 7 er merkelig nok ikke noe jeg tenker så mye om. For fort bør defineres – hvem kjører vel ikke 10-20 km/t mer enn fartsgrensen i 80-sona? Men blir det 40 over, så virker det skremmende å være i veien for denne bilen.

Hjernen kan oppfinne lover for blodet, men et hett temperament hopper over en kald paragraf.

William Shakespeare

Det er lett å bli irritert over andre i trafikken, men jeg gjør jo ofte feil selv, feil som helt sikkert irriterer andre igjen. Men blinklys – der har vi nordmenn mye å lære. Spesielt i små rundkjøringer. Og apropos rundkjøringer, er det ingen som bruker skjønn når de skal benytte seg av den? Legg merke til den kursive teksten, og husk dette. Jeg har sett meg nok av de som ligger ytterst en hel runde rundt, det sperrer bare for alt og alle.

På kjørebane med to eller flere kjørefelt skal kjørende i god tid kjøre inn i feltet lengst til høyre ved utkjøring til høyre for midten av rundkjøringen. Skal man rett fram, velger man det felt som er hensiktsmessig, fortrinnsvis høyre. Skal man lenger enn midten av rundkjøringen, bør kjørende i god tid kjøre inn i feltet lengst til venstre.

vegvesen.no

2 kommentarer til «Sinnataggen i trafikken»

  1. Da æ sist hadde en trailer i ræva mi, i 80, i en tunnel, va alt æ kunne se langlysan hannes i speilan mine. Æ kunne ikke skifte fil, fordi æ såg ikke en dritt.. + at hornet hannes gjorde mæ ytterst nervøs. Og når det kommer til blinkelys! D e så sabla irriteranes..(!/#! Også tilfellan der du skal rundt i rundkjøringa, folk har lagt sæ feil, du skal rett igjennom, det kommer en person ovenfor dæ, og skal inn til venstre for dæ, men FORDI han ikke bruke blinkelys, må du stå å vente, for du vet ikke kor han skal.. Altså, her kjørte han inni rundkjøringa før dæ, sånn at du MÅ vente. MEn du hadde ikke trengt det.. -_- Også blinke dem ikke i d hele tatt.. og der sitt du, med hendern i fanget og tenke at du ville rævkjørt dm om mulig, med dm jævla blinkelys-pæren, sånn at dm kanskje skjønne ka dm IKKE skal brukes til, men kanskje ka dm SKAL brukes til.. jaja 😀 Enig der. haha

  2. Oioi her kommer det ut ja! Skjønner at jeg ikke er alene med dette. Men spesielt for deg som ikke er vant med pøbler i trafikken enda :p

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *