Omtale: Iron Man (Film)

Iron Man Poster

«Yeah I can fly!»

– Tony Stark

En film som har så hypet som Iron Man skal man lete litt lenge etter. Marvel har hatt sine opp- og nedturer når det gjelder tegneserie til spill-overgangene, men har de lært av sine nedturer?

Jeg hadde ikke hørt om figuren før hypen begynte å spre seg, og har dermed heller ikke lest tegneserien. Jeg visste bare at jeg kunne forvente meg en kul film.

Handlingen er som følger: Tony Stark (Robert Downey Jr.) er våpenhandler. Ikke nok med det; han designer og produserer dem i tillegg, alt i sine fars fotspor. Men brått i et besøk han avlegger i Afghanistan blir han angrepet og tatt til fange av terrorister. Terrorister som har haugevis av hans våpen som han kun hadde tilegnet det Amerikanske og dets allierte. Stark blir tvungen til å lage våpen for dem. Men selvsagt, han vet han ikke vil overleve om han gjør. I all hemmelighet designer han en robot-drakt som tåler det meste. Vel hjemme tar han en helomvending og ønsker ikke lage mer våpen. Istedet perfeksjonerer han sin robot-design…

Tony er sinna, og oppdager noe spesielt.
Tony er sinna, og oppdager noe spesielt.

Filmen er bygd opp ved hjelp av selvironi og humor. Tony Stark er en selvelskende figur med kjappe og frekke replikker, og hans håndlag med kvinner er uten sidestykke. Han feier over de pene han liker, og klarer deretter å avvise dem uten å såre dem. Til tross for magert oppmøte i kinosalen var det stemning til å ta og føle på. Humoren slo godt an blant publikum – jeg inget unntak. Selv gjestopptreden av Stan Lee var et morsomt innslag.

Christine Everheart: Tony Stark! Christine Everheart, Vanity Fair magazine
Tony Stark: Hi, yeah okay, go.
Christine Everheart: Mr. Stark, you’ve been called the Da Vinci of our time; what do you say to that?
Tony Stark: Absolutely ridiculous, I don’t paint.
Christine Everheart: What do you say to your other nickname, the ‘Merchant of Death’?
Tony Stark: That’s not bad.

(Ja, Christine er en av dem han feier over)

Historien er som du kanskje allerede har tenkte deg ganske så overdreven, men det gjør ikke noe da alt som skjer i filmen er så kult fremført som det er. Før du aner det skjer det helt uventede – samtidig som det er forventet.

Samspillet blant skuespillerne er meget godt. Vi har folk som Jeff Bridges og Gwyneth Paltrow som støttespillere, og man føler at kjemien er god. De har sikkert hatt det veldig moro under innspilling.

Yeah. Han kan fly.
Yeah. Han kan fly.

[terningkast:18]

Hvis du er ute etter en actionfylt testosteronpreget actionfilm så er dette noe for deg. Du trenger ikke være sci-fi-fan for å like dette, bare glad i god no-brainer underholdning.

Dette er tommel-opp for Marvel. Men jeg må dessverre si at enkelte elementer mot slutten skuffet litt. Men en treff med terningkast 18! Ser fram til å ha denne på DVD eller bedre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *