Omtale: Indiana Jones 4 (Film)

Verdens korteste filmtittel
Verdens korteste filmtittel

Mutt Williams: You’re a teacher?
Indiana Jones: Part time.

Yes, endelig var den her; Indiana Jones og Krystallhodeskallens Rike. Jeg har ventet lenge på dette, så forventningene var store.

Det er kanskje ingen hensikt å nevne det, men Harrison Ford spiller altså Dr. Indiana Jones for fjerde gang i denne filmen. Hans nye erkefiende er den russiske Irina Spalko, spilt av Cate Blanchett. Og hvis du har sett den første filmen vil du nok bli glad over comeback av Karen Allen.

Filmen begynner igjen med at Indiana er fanget av noen som krever hans unike kunnskap for å finne en skatt. Tidligere var det gjerne nazister eller smuglere, denne gangen er det russere. De går på søken etter en spesiell kasse, og bare Indy vet hvordan de kan finne den i et lager med titusener av andre like kasser. Men hva er vel et funn uten dødstrusler? På sin sedvanlige måte klarer Indy å komme unna, gjerne etter å ha unngått noen hundre skudd fra maskingevær og en ovedreven lang knyttnevekamp – slik som det normalt skal være, og hvorfor ikke en atombombeeksplosjon.

ss
Indy og Mutt (Shia LaBeouf) kommer over en tapt grav

Videre viser Indy seg slik han pleier å være. Han er ikke så lettskremt, og ler når hans fiender kommer med trusler. Det er jo selvsagt til de kommer med virkelige trusler. Så det er mye å se fram til i første halvdel av filmen.

Legend says that a crystal skull was stolen from a mythical lost city in the Amazon, supposedly built out of solid gold, guarded by the living dead. Whoever returns the skull to the city temple will be given control over its power.

– Indiana Jones

Dette er altså hva filmen handler om. Krystallhodeskallen. Dette er en mystisk gjenstand som tiltrekker seg metaller av alle slag med stor kraft, og den innehaver også en mengde med psykisk energi.

Jeg må si at etter dette så gikk det litt nedover. Det føltes ikke lenger som det var helt Indiana Jones. Jeg personlig hadde forventet meg en mystisk kraft som de ikke helt fant ut av og måtte forlate grunnet sin skadelige natur, men ikke denne gangen. Nå skal vi få vite og se alt bak hemmeligheten, en hemmelighet som skuffet stort. Det føltes rett og slett litt feil for en Indy-film å være.

Indiana Jones: Krystallhodeskallenes rike Screenshot 2
Indy vet hvordan man ødelegger kjøretøy.

[terningkast:12]

I korte trekk var det en film som bygde opp til noe stort i begynnelsen, og det var stadige tvister mellom skurken og helten, hvor ingen av dem ser ut til å dø. Men som nevnt så går det litt nedover, helt ned til det store klimakset hvor jeg bare satt å så på. Det var lett å se hvor det ble brukt modeller framfor virkelige lokasjoner, og bluescreeningen var amatørmessig når man tenker på ressursene som lå bak.

Jeg sier det rett ut: Jeg ble skuffet. Men filmen var grei nok. Den får terningkast 12 fra meg, dessverre. Jeg hadde håpet på 18 selv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *